Nyheter

Livet som elitesyklist

Vegard Stake Laengen fra UAE og Erik Nordsæter Resell fra Team Uno-X delte sine erfaringer på klubbkvelden.

Vegard Stake Laengen:

Hvordan er livet som elitesyklist?

Jeg sykler for UAE. Laget er italiensk og det er stor italiensk innflytelse på laget. Det er 3 nordmenn på UAE-laget. Det er 3 løpsprogram samtidig og møter derfor ikke alle lagkameratene. Det er 80 løpsdager i året og 2 trenere i laget. Jeg følger lagets treningsopplegg. Trenerne bestemmer alt.   

Antall treningstimer varierer fra 10-30 t pr uke. På denne tiden av året er det litt off-season. Så er det treningsleir i desember og januar. Sesongstart er i februar. Det er en lang sesong. Det blir mange ritt og ikke så mange treningsleire som når man var ung.  Det er 3 høydetreningsleire i året. Første var i januar på Tenerife opp ti Teide.

Råd til de unge: ha det gøy på sykkelen. Ikke tenk for mye på å bli proff. Men det er klart man skal ha mål. Som ung kjørte jeg mest ritt i Norge og tenkte ikke på framtiden. Jeg ble ringt opp etter videregående av profflag og fikk muligheten til å kjøre i Europa og fikk troen på at det var mulig. Før det var det fokus på å ha det gøy på sykkelen. Jeg hadde strenge foreldre som krevde fokus på skolen.  

Under VM lå du i front: trodde du du ville vinne?

Jeg visste at vinnersjansene var små i en slik løype og var overrasket selv over såpass god tid. Det ble mer spennende enn jeg hadde trodde selv.

Hvordan tenker man mentalt underveis i VM?

Fokus på å spise og drikke nok. Forbrenner 10.000 kalorier på en dag. Inntak av mat er viktig og bare kjøre. Det var lite taktikkeri i bruddet. Regnet med at bruddet kjøres inn.

Hvor viktig er kosthold?  

Jeg kjører for et italiensk lag. De er kjent for å ha stort vektfokus. Det er veiing før frokost. Legen følger med på vekta. Har lært meg til å ikke bry meg for mye om hva legen sier. Tenker på meg selv og tar vare på meg selv. Det er prestasjonen til slutt som teller.

Hvordan var det å vinne NM?

Det er veldig gøy å sykle med den norske trøya. Jeg får ekstra oppmerksomhet ved innsjekking. Jeg har drømt om NM lenge og har fått 2. og 3 plass tidligere. Det var gøy å endelig få det til.

Hvordan brukes watt og puls i treningen? Periodiseres treningen?

Watt har overtatt alt. Det er Watt-måler på alle sykler. Pulsbeltet brukes fortsatt. Trenerne setter pris på pulsdata for da kan man analysere bedre. De ser bl.a om man begynner å bli sliten og kan tilpasse trening ift det. Sesongen er såpass lang. Den går fra  februar til oktober. Jeg er hjelperytter på UAE og må holde ganske konstant form gjennom året. Det er ca 1 måned hvor man ikke rører sykkelen etter at sesongen er over og man kan gjøre alternative ting som løping, fotball etc og så starter det på igjen.

Erik Nordsæter Resell

Hvordan er livet som elitesyklist?

Jeg sykler for Uno-X og er egentlig fra Trondheim. Jeg drev med Terrengsykling og gikk på NTG terrengsykkellinje. Jeg fortsatte med terreng etter NTG og fikk tilbud om landevei m Uno-x. Jeg tok prat med treneren og landslaget. Det er store forskjeller mellom terreng og landevei. I terreng er det bratte bakker uansett.  Det er litt mer variert på landevei. Siste ritt var for 2-3 uker siden. Har slappet av litt etterpå, men tar ikke altfor lang pause. Sykler litt CX for gøy. Det blir samling m laget i desember og januar i utlandet. Sesongen braker løs i mars. Antall treningstimer i uka: 11-30 t pr uke. Det er mye på vinterstid for å bygge kapasitet. Trener ikke styrke. Er sterk nok fra før. Har fokus på kapasitet. Ambisjonen er å bli like god som Vegard og komme på profflag. Hadde vært skikkelig morsomt å gjort det bra.

Råd til de unge: vær fokusert på trening.  Kvalitet over kvantitet. Når man kommer på et visst nivå må man ha en plan for det man gjør.

Forbedringsområde: På landevei er det ikke alltid den sterkeste som vinner men den smarteste. Hvordan bruke kreftene best mulig. Har og må fortsatt jobbe med det.

Hvor viktig er kosthold?  

Laget har ikke like ekstremt fokus på vekt. Vi er ikke på badevekt hver morgen, men det ligger litt i bakhodet. Av og til er det kokk på samling for å få bra og riktig mat. Spiser godteri av og til. Har det i bakhodet, men det er ikke altfor strengt.

Hvor viktig er det mentale?

Hvis det er virkelig tungt, er det kanskje ikke like gøy? Det mentale har mye å si. Alt sitter i hodet. Laget skal få mental trener og da blir det fokus på det.

Hvordan brukes watt og puls i treningen? Periodiseres treningen?

Watt er hovedfokus, men bruker også pulsbelte så treneren kan se på det. Periodisering er omtrent som for Vegard. Vi har litt færre ritt og har mulighet for å toppe form litt mer. NM er viktig. Vi legger opp treningen ift hvilke konkurranser vi ønsker å gjøre det bra i.