Nyheter

VM-debut som 60-åring

Roger Tøftum fra Asker CK var en av 20 norske som deltok i UCI Masters VM landevei 2018 som ble arrangert i Varese nord for Milano fra 30. august til 2. september.

Kvalifisering
For å delta i VM må du kvalifisere deg ved enten å bli norsk mester i din klasse, eller delta i kvalifiseringsritt og bli blant de 25 prosent beste i din klasse. For 2018 ble det arrangert 21 kvalifiseringsritt rundt i verden. Roger kvalifiserte seg til VM deltakelse ved å sykle fellesstart i Poznan i Polen, og temporitt i Cambridgeshire i England.  

Oversikt over kvalifiseringsritt for 2019 finnes her: http://www.ucigranfondoworldseries.com/

Oppholdet i Varese
Varese ligger idyllisk til blant innsjøene Maggiore, Lugano og Como, og ca 3 mil nord for Malpensa flyplass. Varese har tidligere arrangert VM for proffsyklister, og hele gjennomføringen av Masters arrangementet fungerte knirkefritt.

I tillegg til selve konkurransene ble det arrangert konserter, ulike show og sykkelmesse i «Race Village» som var opprettet i sentrum av Varese. Her var det også sekretariat og servering ifm rittene. Fredag kveld arrangerte de gateritt som ble kjørt som mixed lagtempo – Norge tok en fjerdeplass her.

Til sammen deltok mer enn 3000 ryttere i arrangementene – ca 2600 på fellesstart og noe over 600 på tempo – ny rekord for Masters VM.

Vi deltakere fra Norge var litt trege med å bestille overnatting, så vi ble spredd i grupperinger på fire- fem deltakere på forskjellige hoteller. De fleste kom med fly og leiebil, mens noen kombinerte med ferie og kjørte bil fra Norge. Enkelte reiste alene, mens andre reiste med samboere og familie.

Camilla L fra Eiker CK var deltaker og fungerte som koordinator for et par felles lunsjer og en felles middag med feiring av gode plasseringer.

Temporittet
Temporittet ble arrangert på torsdag. Start og mål var 500 meter fra sentrum, og løypa var 22 km og hadde 170 høydemeter som skulle forseres – opp og ned. Den var krevende med tre 90 graders veikryss, flere rundkjøringer, to tunneler og 4-5 km med svinger i nedoverbakke. Ganske morsom ift til å sitte å banke rett frem på breie flate veier. 

Norge tok fire medaljer i temporittet. Det ble sølvmedalje til Trine Hansen i klasse 50-54 og Jan Bodin i 60-64. I tillegg fikk Kristin Falck i klasse 45-49 og Kåre Christoffersen i 70+ bronsemedalje. Selv fikk jeg 24. plass på tempoen i min VM-debut.

Fellesstarten
Fellesstarten gikk på søndag – tre dager etter tempoen. Løypa, med start og mål i sentrum, var på 105 km med 1500 høydemeter  for de eldste, og 150 km med 2000 høydemeter for de yngste. Begge løypene gikk over tre spektakulære fjellpartier på henholdsvis 7 km, 4 km og 4 km – med svingete utforkjøringer på smale veier – ikke rart at lokale italienere gjorde det bra på fellesstarten. Løypa gikk også innom Lago de Lugano på grensen mot Sveits – flott natur (for de som hadde tid til å se seg litt rundt).

Startfeltene var store med inntil 400 deltakere pr felt – feltene (en eller flere klasser sammen) startet med syv minutters mellomrom.  Men med motbakker tidlig i løypa spredde feltene seg raskt, og det gikk ganske kontrollert for seg i utforkjøringene.

I fellesstarten ble beste norske resultat en sølvmedalje til Jørn Fjeldavlie i klasse 55-59. Seks av de andre norske kom inn blant de 10 beste. Selv kom jeg i mål på litt over tre timer, og en 93. plass i min klasse – godt fornøyd uten en skramme verken på sykkel eller kropp.

Komplette resultater finnes her:

http://www.trevallivaresine.com/uci-gran-fondo-world-championships-varese-2018/results#detail

Alt i alt et meget hyggelig opphold i Varese, og en grei VM-debut og feiring av 60-års dag for meg.

Tekst: Roger Tøftum
Foto: Arrangør