Nyheter

Ungdoms-EM Pila 2018


Lisa kom på 8.plass i U15 klassen og var beste 13-åring i prologen. I stafetten ble det 13. plass. Det inspirerer til videre satsing.

Ungdoms EM ble i år arrangert i Pila, helt nord i Italia. Det var lagt opp til tre konkurransedager over en uke, med en ‘time trial’ (halv teknisk prolog/sprint), en stafett, og individuell rundbane løp, for U17 (15-16) og U15 (13-14). Totalt deltok vel ca 500 utøver, og Norge var i år kun representert i U15 klassen, med ett lag bestående av Sivert Ekroll (Sande CK), Brage Bakken (Ringerike CK) og Lisa Kristine Jorde fra Asker CK. De fleste land i Europa var representert, og våre nordiske naboer stilte med mange lag og ett betydelig støtte apparat. Danmark stilte for eksempel med hele 7 lag i U15 klassen. Men Norge bet godt fra seg, og stilte for anledningen i eget lag tøy og hjelmer, og var god forberedt til konkurransene.

Etter ett par dager med trening, var prologen første øvelse. Her ble det en super 8 plass på Lisa av ca 80 utøvere, og beste 13 åring i klassen. Sivert gjorde det også veldig sterkt med en 16 plass (av ca 150), mens Brage ikke fikk det helt til å stemme på 68 plass. Men som lag greide de ett flott utgangspunkt for stafetten og hadde start posisjon nr. 14. Det var viktig i ett felt med 75 lag på start. Stafetten og rundbane løpet gikk i samme løype, som var veldig krevende. Mye høydemeter, teknisk mer krevende enn de løypene som kjøres hjemme på norgescup. I  tillegg gikk løpet på 1900 meters høyde, så her fikk man virkelig testet seg. Etter fantastisk sterk kjøring av spesielt gutta på 1ste og 2dre etappe, greide Team Norway en flott 13. plass på stafetten. På ett tidspunkt var de helt oppe på 5te plass under løpet!

Rundbane rittet var siste øvelse ut – her imponerte Sivert Ekroll stort og ble nr 16 av 150 i U15, sterkt av en 13-åring! Brage og Lisa var uheldige, Brage med tekniske problemer etter litt krangling med en italiener ute i løypa fikk ikke fullført, mens Lisa hadde en litt tung dag (inkludert en luftig salto over styret halvveis), og endte på en 40. plass av ca 80 jenter i klassen. Dog var det nok ikke mange 13 åringer foran henne på listen.

Men tøffe løyper og beinhard konkurranse inspirerer og motiverer stort til neste sesong. Det må trenes (enda) mer på høy fart i krevende terreng, ‘tøff’ kjøring i feltet, og tekniske hindre må mestres godt, skal man hevde seg mot utlendingene. De største gutta og jentene i U15 så ut som de for lengst hadde førerkort, og syklet generelt som de eide løypa. På sykkel fronten dominerte 29’’ hardtail for det meste, både i U15 og U17, med enkelte full dempere og 27.5’’ innimellom. Lisa var vel den eneste vi observerte på 26’’ av samtlige der nede. Men vi representerte Norge godt, selv uten stort støtte apparat med telt, ruller, campingvogner, reserve sykler, samband og heia gjenger. Men med Ekroll og Bakken som profesjonelle mekanikere hadde vi god kontroll før start og i de tekniske sonene, og det trengs for det skjer mye når det kjøres hardt i tøffe løyper. Så læringskurven var brutal og bratt både for utøvere og støtte apparatet.

Pila er ett fantastisk sted å sykle. Svært godt tilrettelagt, med heiser og traseer i alle varianter, og utsikt mot både Mont Blanc og Matterhorn. Ungdoms EM har hatt tradisjon for å ligge «fast» samme sted noen år på rad, så det forventes at det arrangeres samme sted omtrent på samme tid neste år. Da kan det også bli flere norske lag både i U15 og U17. Forhåpentligvis med flere Asker ryttere! Alle tre som deltok i år er i hvert fall svært motivert for å satse videre fremover i neste sesong – og da kanskje heve prestasjonene enda ett hakk i Pila 2019!

Tekst og foto: Espen Jorde